Bacterie doodt Varroa

Dit jaar hebben 12 studenten van de Wageningen Universiteit deelgenomen iGEM (international Genetically Engineered Machine) competitie. Zij ontwikkelden (modificeerden) een bacterie die een eiwit produceert wat dodelijk is voor mijten, maar onschadelijk voor bijen en mensen.

24-STU logo van team iGEM.png

Tot nu toe wordt de Varroamijt vooral bestreden met zuren als Mierenzuur, Oxaalzuur, en de terpeen Thymol. Hier kleven echter grote bezwaren aan. De bijen ondervinden even veel last van deze middelen, maar, omdat ze groter zijn dan de mijten overleven ze het (meestal) nog wel.

Daarnaast laat een middel als Thymol residu na in de honingoogst van het volgende jaar. Voor de zuren geldt dat minder, maar zij kunnen toch ook niet tijdens de dracht toegepast worden.

De studenten van de Wageningen Universiteit hebben nu een bacterie, de e-coli uitgerust met een gen wat hen in staat stelt een, op eiwit gebaseerde, toxine te vormen die dodelijk is voor de mijten. Daarnaast geeft de bacterie deze stof alleen af, als er mijten zijn. Het team wil deze bacterie loslaten in de bijenkasten d.m.v. het voer van de bijen. Het middel wat ze daartoe ontwikkeld hebben heet Bee T.

Eind oktober was de finale van deze wereldwijde competitie in Boston. Het team uit Wageningen heeft de tweede prijs ontvangen. Het kampt echter nog met financiële tekorten, daarom is het nog niet zeker, dat het middel ook daadwerkelijk beschikbaar gaat komen voor de (hobby) imkers.